Prestaveien Lye-Ålgård (1307)

Fellestur

Dato
10. september kl. 10:30
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne, Seniorer
Turtyper
Fellestur, Fottur, Fremogtilbaketur, Høgt-Og-Lågt, Kulturtur, Vandretur
Arrangører
Jæren Turlag, Stavanger Turistforening
Turområde
Ryfylkeheiane (se kart)
Turkode
1307

På denne turen skal vi gå i de historiske fotsporene til Lyepresten på sin vei fra Lye til Gjesdal. Lye var i flere århundrer prestegard i Time. Under det meste av denne tiden var Gjesdal kirke anneks til Lye prestegjeld. 

Det medførte at presten måtte ta den lange ferden til Gjesdal for å yte sitt virke. Det var ikke bare bare på den tiden siden det var vanlig å treffe på ulv.

På denne turen trenger vi ikke å bekymre oss for ulver. Vi starter ved parkeringsplassen på Åsen og går på grusvei gjennom tett og frodig vegetasjon til Eikelandsmyrane. Da er vi i et åpent kulturlandskap, og det går ikke lenge før vi ser Ålgård som er målet for turen.

Videre krysser vi Fjermestadvegen og fortsetter langs Prestvegen med Øygardsvatnet og Skotjørna på hver sin side. Ved Ålgård går vi langs Edlandsgeilane bort til Perlå som er et idyllisk parkområde ved Edlandsvatnet.

Turen er ca. 13 km lang og vi regner med å bruke totalt i overkant av 3 timer. Det er en flat tur på grus, traktorvei og beklageligvis en del asfalt. Turen kan gås med joggesko, men det kan være noe avføring fra sau på siste delen før Ålgård. Vi returnerer samme vei som vi kom.
 

Oppmøte:
Oppmøte parkeringsplassen på Åsen ved Lye senest kl. 10.30.
Man kommer til parkeringsplassen ved Åsen ved å ta av fra Ålgårdsvegen 506 ved Salvatnet/Høylandsvatnet og følge veien opp bakken og til venstre ved gården. Det er enklest å komme fra retning Bryne når man skal opp veien.

NB! Om det skulle oppstå en situasjon med veiarbeid på 506 som har vært planlagt lenge, så blir det parkering ved Monsanut barnehage. Da blir turen noe lenger. Følg med på nettsiden og Facebook når det nærmer seg turstart.

Turledere:
Arnfinn Særheim                   Mob:     975 28 555          arnfinn.saerheim@nlr.no
Nadine Friese                         Mob:     461 19 231          nadinegfriese@gmail.com

Ta med:
Mat, drikke og gode tursko

Pris:
Gratis for medlemmer, kr 40 for ikke-medlemmer. Vi har Vipps.
Husk bensinpenger til sjåføren.

Arrangør:
Turgruppa Høgt og Lågt som er en turgruppe med turer "for alle" i Jæren Turlag.

 

 

 

 

Prestaveien Lye-Ålgård (1307)

På denne turen skal vi gå i de historiske fotsporene til Lyepresten på sin vei fra Lye til Gjesdal. Lye var i flere århundrer prestegard i Time. Under det meste ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Arnfinn Særheim
  • Nadine Friese